29 Eylül 2014 Pazartesi

Rüyalar hakkında ilginç bilgiler

rüyalar hakkında ilginç bilgiler




İnsanlar uyandıkları zaman ilk 5 dakika da rüyalarının yüzde 50lik kısmını, 10 dakika sonra ise yüzde 90lık kısmını unuturlar.

Erkekler daha çok başka erkeklerin olduğu, kadınlar ise erkek ve kadın sayısının eşit olduğu rüyalar görmektedir.

Rüyalar insanların psikolojik bozukluklarını kısmi olarak engellemektedir. Yapılan bir araştırmada 8 saat uyutumuş ve tüm Rem uykuları bozulan öğrencilerde 3 gün içersinde konsantrasyon bozuklukları, sinirlilik, halüsilasyonlar ve daha bir çok psikolojik belirtiler görülmüştür
İnsanlar rüyalarında gördükleri insanları aslında daha önceden hayatlarının belli bir noktasında kesinlikle görmüşlerdir.


Sigara kullanımını bırakan hastaların rüyalarında sigara içmeye teşvik eden olaylar yaşadıkları gözlemlenmiştir. 

Doğuştan ama olanlar imaj olarak rüya görmezler. Gördükleri rüyalar koku, ses ve başka duyu organlarının algılıyabildikleri türdendir. Doğuştan ama olmayanlarda imaj olarak rüya görebilirler.

" Ben hiç rüya görmem." diyen birileri varsa eğer; normal bir insana göre daha fazla unutkanlığa sahiptir. Bu da belli hastalıkların aslında başlangıcını gösterir. Her insan her uykusunda rüya görmektedir. Hatırlamak zeka kapasitesine bağlı değişir.

İnsan beyni yaratmaktan yoksundur ve " Yaratmak Allah a mahsustur " kelimesi boşuna kullanılmaz. Rüyalarımızda gördüğümü mekanlar ve insanlar daha önce görme duyularımızla beyne aktarılan mekan ve kişilerden ibarettir. İnsan sadece tanıdığı insan ve mekanları rüyalarına konu eder. Tabi tanımaktan kastımız hatırlamasanız da görmeniz yeterli.

Renkli televizyonlar insanların hayatına girmeden önce bir çok kişi rüyalarını siyah beyaz olarak görmekteydi. E boşuna serzenişte bulunmuyoruz Televizyonlarda bilinçaltı mesajlar bulunmakta diye :) Günümüzde ise bu oran yüzde 12 civarındadır.

rüyalar hakkında ilginç bilgiler



Rüyalarda belirtilen anlamları çıkarmak aslında cidden güçtür. Yani bu olay Rüya tabirleri ile çözülemez, saçmadır. Çünkü her insanın beyninin yanında ondan daha üstün bir yetenek olan bilinç altı mevcuttu. Beyniniz unutur, almaya bilir fakat bilinçaltı herşeyi ama herşeyi depolar. Rüyalarda ise ortaya çıkan bilinçaltıdır. Nasıl ki insanlar günlük hayatlarında konuşur, bilinç altıda aynı şekilde konuşur ve imgeler yayar. Fakat bu imgeler genelde göründüğü gibi olmaz.

İnsanın zekasına ve bilinçaltına göre rüyaların uzunluğu, karmaşıklığı ve hatırlanabilirliği değişir. Tüm bunlar insan zekası ve bilinç altının kapasitesi ile doğru orantılıdır.

Sürekli kabus görmekten şikayetçiyseniz aslında bu duruma sevinebilirsiniz. Çünkü negatif duygular pozitif duygulardan daha baskındır. Bu rüyalarda ortaya çıkıyor ve günlük yaşantınızı daha az etkiliyor demek oluyor. Sürekli kaçma, ağlama ve saklanma kabusları görmek bundan dolayıdır.

İnsanoğlu her uykusunda rüya görmektedir. Fakat bu genel olarak 7 saatlik bir gece uykusunun en derin iki saatini alır. Bu süre zarfında da en az 4 en çok 7 rüya görülmektedir.

Araştırmalara göre hayvanlar da aslında rüya görmektedir. Fakat işin en ilginç yanı şu ki hayvanlar ile insanların rüyalarında yaydığı manyetik beyin dalgaları aynı fazlardadır. Buda demek oluyor ki hayvanlar da rüyalarında konuşabilir, koşabilir, ağlayabilir veya sevinebilir.

Rüyalar hakkıda en ilginç bilgilerden biride ;İnsanoğlu aslında ömründe bir kaç defa felç geçirebilir. Bu rüyalarımızdaki en derin uyku halinde gerçekleşir. Aslına bakarsanız çoğumuzun Karabasan diye tarif ettiği kitlenme durumu tam da budur. Uyku halindeyken vücudumuz hareket etmek ister. Sebebi de rüyalarımızdaki gerçekleştirdiğimiz hareketleri bedeni olarak da uyku esnasında gerçekleştirmeye çalışırız. İşte bu sırada beyin vücudun hareketini kitler. Bazen insanlar uyandığında bu kitleme hala ortadan kalkmamış olur ve karabasan diye tarif ederiz. Aslında bu bahsettiğimiz gibi uyku felcidir. Bunun yanında bazen rüyalarımızda koşmak isteyip koşamamak gibi sinir bozucu olaylar yaşamışızdır. İşte bu tam da uyku felcinden dolayı bedenin harekete zorlanıp edememesidir. Bunun değişik örnekleri vardır tabi. Mesela ben genelde Kafa atmak isterim ama rüyamda hep ağır çekim slowmotion gerçekleşir. :)

Rüyalarımız bedeni olarak bulunduğumuz ortamdan yüzde yüz etkilenir. Sürekli bir sallantı halindeysek belki rüyamızda deprem olabilir. Eğer odada bir televizyon açık ve müzik çalıyorsa kesinlikle rüyamızda müzik dinleriz.

" Rüyalar geleceği gösterir mi? " sorusunun cevabı bilimsel olarak yoktur. Fakat insanların tahminen yüzde 38 i geleceğe dair ve sonradan olan rüyaları en az bir kere gördüğünü ifade etmiştir. Genel olarak da yüzde 68 lik dilim buna inanmaktadır. Kişisel görüşüm bu elbette vardır. Bir Müslüman olarak buna inanabilirim çünkü örneği mevcuttur.

İnsanlar horlarken rüya görmezler. Bu çok düşük bir ihtimalle istisnaya tabi olabilir. Fakat siz horlarken eğer bir başkası da sizin yanınızda uyuyorsa, o kişi kesinlikle rüya görmeyecektir.

Son bilgi olarak ekleyelim. İnsanlar bedeni hayatlarında hiç bir cinsel aktivite yaşamasa da rüyalarında yaşayabilirler. Bu ergenlik döneminde başlar ve yaşın ilerlemesine bağlı görme sıklığı azalır.

3 yorum:

  1. Selim Mete Özbek30 Eylül 2014 14:14

    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Hasan Özaslan4 Kasım 2014 17:02

    Hocam peki bu psikolojik sıkıntıları rahatlatmasının mantığı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hocam. Psikologlara göre Rüyalarda yaşadığımız olaylar bizlerin bilinçaltında kalan ve genel olarak da dışa vuramadığımız durumlardır. Bunlara korkular, endişeler ve çekingeler gibi bir çok durum dahil. Rüyalarımızda gördüğümüz zaman bilinçaltımız bu durumları dışa vurarak rahatlamamızı ve giderek bağışıklık kazanmamızı sağlıyor...

      Sil

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.