4 Ekim 2014 Cumartesi

Etçil Dinazorlar

Dinazorlar

Dinazor Çeşitleri, İsimleri ise şöyledir;

 Apatosaurus, Brachiosaur, Carnotaurus, Ceratosaurus, Triceratops, Ankylosaurus, Styracosaurus, Deinonychus, Oviraptor, Spinosaurus, Tyrannosaurus, Compsognathus



Apatosaurus

Anlamı: Aldatıcı Kertenkele Şuan ki zamanımızdan 154-145 milyon sene önce yaşadığı söylenilen etçil dinozor türüdür.
21-27 metre uzunluğunda ve 30-35 ton ağırlığındadır. Bugüne kadar yaşamış en büyük hayvanlardan biridir. 4 bacağı üstünde yürür ve yavaş hareket eder. Burun delikleri kafasının üst kısmında yer alır.






Brachiosaurus

Brachiosaurus
İlk kez 1900 yılında Batı Kolorado'da keşif edilmiştir. 1903 te Elmer S. Riggs tarafından tanımlanmış ve bu isim verilmiştir. 1909'da Werner Janensch Tanzanya'da birçok fosil atık daha bulmuştur. Afrika ve Kuzey Amerika'da fosil atıkları çok bulunmaktadır.
Brachiosaurus bilinen en uzun boylu ve büyük dinozorlardandır. Uzun boynu, küçük kafası ve kısa kuyruğu vardır. Diğer sauropodlar gibi dört ayak üzerinde yürür; onlardan farklı olarak ön ayakları arka ayaklarından daha uzundur. Bu olağanüstü ön ayaklar ve uzun boynu, ona zürafa benzeri bir şekil verir ve yerden uzunluğu 12-16 metreyedir. Brachiosaurus 25-26 metre uzunluğa ve yaklaşık 30-60 ton ağırlığındadır.
Diğer brachiosauridler gibi keskin dişleri vardır. Burun delikleri kafasının üstündedir. Alt ve üst çenesinde öne doğru 26'şar dişi vardır. Brachiosaurus bir etçil ve yüksek ağaçların yapraklarıyla beslenir. Topluluk halinde yaşamlarını sürdürürler. 100 sene kadar yaşayabildikleri söylenir.
Brachiosaurus Jura devirlerinde yaşamıştır. Kretase devrine kadar yaşadığı sanılmaktadır. Aynı türden olan diğer sauropodlar Camarasaurus, Supersaurus, Ultrasaurus ve Haplacanthosaurus'tur.
Bilindiğimiz kadarıyla yetişkinlik çağında bir Brachiosaurus'u tehdit edebilecek bir etçil yoktur. Senesinde yaşadığı söylenilen büyük etçiller Allosaurus, Ceratosaurus ve Torvosaurust'ur. Bunlar onlara göre küçük hayvanlardı ve muhtemelen daha küçük dinozorları yiyorlardı. Brachiosaurus'un en iyi savunması iri yapısı ve kalın derisiydi. Ayrıca kuyruğunu ve sivri pençeli ön ayaklarını daha çok kullanırdı.



Carnotaurus

İri bir etçildir. T-Rex ve Allosaurusla aynı cinstendir. Oyuk bir kafatasına ve gözlerinin üzerinde bulunan kısa boynuzlara sahiptir. Uzun ve kaslı bacakları avından daha süratli olmasını sağlıyordu. 9 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliğinde olabiliyorlardı. Ve avlarını sinsice yakalamak için pusuya yatarak beklerlerdi.



Ceratosaurus

Anlamı: Boynuzlu Kertenkele 156-145 milyon sene önce yaşadığı düşünülen etçil bir dinozor türüdür. 4-6 metre uzunluğundaki bu cinsin ağırlığı genellikle 500 kg-1 ton arasındadır.
2 bacağı üzerinde yürür ve boynu "S" biçimindedir. Burnunun ucunda bir boynuz vardır. Keskin gözlere sahiptir. Gözlerinin üstündeki kemiksi oyuklar vardır.
68-65 milyon sene önce Kuzey Amerika'da yaşamış etçil bir dinozor cinsidir. Kretase devrinin sonunda bir çok canlının yok olduğu, felakete kadar yaşamış son dinozor cinsindendir. Triceratops, iri, dört ayaklı vücudu; büyük, kemikli ve üç boynuzu olan başı; günümüz gergedanlarına olan benzerlikleri ile en kolay algılanan dinozor cinsinden biridir. Ayrıca, bilinen en büyük etçil dinozorlardan olan Tyrannosaurus ile aynı alanı paylaşmıştır ve onun yediği hayvanlardandır.



Ankylosaurus

Anlamı: Sert Zırhlı Kertenkele, 70-65 milyon sene önce yaşadığı düşünülen bir dinozor cinsidir.
Otçil beslenen bu cins 7-10 metre uzunluğunda ve 4-7 ton ağırlığındadır. Dört bacağı üzerinde yürür. Ön bacakları arkadaki bacaklarından daha kısadır. Sırtı kemik kaplıdır. Başının arka tarafında kuyruğuna kadar 2 sıra diken bulunmaktadır. Kuyruğunun ucundaki taş gibi kemiği ile büyük kayaları bile parçalayabilirdi.




Styracosaurus


Zırhlı bir şövalyeyi andıran günümüz Alberta’sında bulunan ovalarda önemli bir yere sahiptir. Aynı kemik yerlerinde, gergedan boyundaki bu otçullardan çok sayıda kişinin olması, topluluk halinde dolaştıklarına gösterir. Boynuzlu dinozorların iyi anlaşılmış bir grup olduğunu Hans–Dieter Sues, “Büyüklerinin burunları üzerinde bir oyuk vardır ve kafataslarında küçük bir yaka gelişti,” diye devam ediyor.



Deinonychus


Anlamı: Korkunç Pençe),110-100 milyon sene önce yaşadığı düşünülen etçil bir dinozor cinsidir. 3 metre uzunluğunda ve 80 kg ağırlığındadır.
Hafif iri ve hızlı hareket eden bir dinozor cinsidir. İki bacağı üzerinde yürüyen ve kuşa benzeyen hayvandır. Esnek ve kıvrak bir boynu vardır. Güçlü çene ve dişleri vardır.




Oviraptor


Anlamı: Yumurta Hırsızı, 88-70 milyon sene önce yaşadığı düşünülen hepçil bir dinozor türüdür.
Boyu yaklaşık 1,5-2 metre ağırlığı ise 25-35 kg arasında değişir. Saatte 70 km hız ile koşabiliyor. Papağana benzer kafasında ibiği ve dişsiz bir gagası vardır. Beyninin cüssesine oranı diğer dinozorlardan daha büyüktür.




Spinosaurus


100 veya 93 milyon sene önce kretase devrinin albiyen katından erken cenomanian katına kadar  Kuzey Afrika'da yaşamış olan teropod dinozor türüdür. Alman paleontolog Ernst Stromer tarafından söylenen bu tür ilk olarak 1910'larda Mısır'da bulunmuş kalıntılardan biliniyor. Bu kalıntılar 2. Dünya Savaşı sırasında yok edildi, fakat kafatasına ait  parçalar son zamanlarda ortaya çıktı. Tanımlanan fosillerin bir ya da iki cinse ait olduğu konusu belli değildir. Fas'ta toparlanan S. marocannus potansiyel bir cins olması cinsin en iyi bilinen türü Mısır'daki S. aegyptiacustur.
Spinosaurusun omurgasından dışarıya doğru açılmış olan 2 metreye kadar olan uzun ayırd edici çıkıntıları vardır. Bu yapı için termoregülasyon ve gösteriş de dahil bir çok yönlü işlevleri söylendi. Yapılan tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde en büyüğüdür. Bu söylentilere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 16, 18 metre yüksekliğinde ve 7, 9 ton ağırlığındadır.




Tyrannosaurus


İsmi Tyrannosaurus Rex olan dinozordur. Bu ad tiran sürüngenlerin kralıdır. 14 metre yüksekliğinde ve 5-6 metre boyunda bir dinozordur. Et ile beslenir. Bundan 67 milyon sene önce Kuzey Amerika, Çin ve Güney Amerika ile Hindistan'da hayatını sürdürmüştür.



Compsognathus


T-Rex, 4 araba uzunluğunda, uzun zürafa boyunda ve Afrika filleri ağırlığında bir canlıydı. Uzun boylu bir insanın başı ancak bacağının yarısına gelebilirdi.
T-Rex'in  çıkardığı seslerin nasıl çıkarıldığı olduğu bilinmiyor. Ancak bu sesleri, yavrusunu çağırmak veya diğer T-Rex'lerle iletişim kurmak için çıkardığı söylenir.
Arka ayakları büyük olmasına rağmen ön ayakları küçük ve vücudunun ön kısmındaydı. Arka ayaklarında 3'ü ön de biri arka da olmak üzere dört parmak, ön ayakların da iki ince parmak vardır. Ön ayakların tam olarak ne işe yaradığı bilinmiyor. 


Bu makalemizde de etçil dinazorları konu aldık arkadaşlar. İlerleyen makalelerimizde buluşmak üzre. Esen kalın...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.