24 Eylül 2014 Çarşamba

Dunyanin en iyi on keskin nisancisi

Thomas PlunketThomas Plunket

10-Thomas Plunket

Tarihler 1809 yıllarını gösterirken insanoğlu yeni bir icatta bulunmuş ve kullanımı geliştirilen barutla bir Tüfek üretmişlerdi. Üretilen bu tüfekler en fazla 50 mt uzaklığa kadar nişancılıkta kullanılmaktaydı. 50 mt civarına geldikten ve geçtikten sonra ise hedefinden şaşmaktaydı. Bu yüzden savaşlarda askerle 50 mt içi bir çatışma anına yönelik tüfek kullanımında eğitilmekteydiler. İrlanda ve Fransa savaşı olarak bilinen ve tarihler 1815 i gösterirken Peninsular War savaşında 600 mt ilersinde bulunan Fransa Generalini vurmuştur. Silah üreticilerini ve İrlanda askerlerini şaşkına çeviren bu olayda Fransa Generalinin yaverini de aynı noktada ikinci bir atışla öldürerek bu şaşkınlığı artırmıştır. Olayın şans olmaması "peki 50 mt lik mesafe nasıl oluyor da 600 mt ye çıktı, bunu nasıl başardı?" sorusunu akıllarımıza getiriyor. 1851 yılında vefat eden Thomas Plunket bu olaydan sonra askerlerin tüfek eğitimlerini kendisi çok kısa bir süre verebilmiştir. Dünyaca ünlü bir oyun şirketi de ürettiği savaş oyununda temsili olarak yer vermektedir.


Sgt. Grace vurduğu general

9- Sgt. Grace

Tarihte bu güne kadar fotoğrafı olmadığı düşünülen usta keskin nişancı Sgt. Grace, Amerikanın bulunduğu bir savaşta adını duyurmuştur. 1000 yardlık efsanevi bir mesafeden atışını gerçekleştirmiştir. Yukarıda resmi bulunan ve Amerikanın en yetkili subayı olan General John Sedgwick i askerleri mevzilenmesi, ateş altında oldukları konusunda uyarır. Buna cevap olarak ise 1000 yarddan fil bile vurulamaz der. Fakat General sol gözünün biraz altından vurulmuştur. Onu vuran kişinin ise Sgt. Grace isimli asker olduğu öğrenilmiştir.





Charles Chuck Mawhinney

Charles Chuck Mawhinney


8- Charles Chuck Mawhinney

Amerika Vietnam savaşı esnasında kayıtlara geçen ölüm sayısı 103 tür. Amerikan Deniz Piyadesi olan Chuck şu an bile en iyi deniz piyadesi olma ünvanını korumaktadır. Resmiyet dışı ve aslolan tahmini ölüm sayısı ise 300 civarlarındadır. Vietnam savaşı sırasında üzerine ödül konulduğu da söylenebilir. Üstte soldaki resimde görebileceğiniz resimde Vietnam Savaşının hemen öncesi, sağdaki ise savaştaki başarılarından dolayı aldığı şeref madalyalarıdır.



Rob FurlongRob FurlongRob Furlong

7- Rob Furlong

Amerikanın geçtiğimiz yıllarda El-Kaideye düzenlediği operasyonda bulunmuştur. 2.430 metreden dünyanın en uzun mesafeli rekorunu da bu operasyonda eline almıştır. Bir kaç saniyede 3 el ateş ederek biri ıska iki isabetli atış kaydetmiştir. İlk atışında ıskalamıştır. Daha sonra saldırı altında olduğunu anlayan teroristi ikinci atışında sırtından üçüncü atışında daha yere bile düşmeden göğsünden vurmayı başarmıştır. Bu da hem uzaklık olarak hem de kısa zamanda iki atışı isabet ettirme açısından onu en iyi keskin nişancılar arasına almaktadır. Ülkesine döndükten sonra Amerikan Başkanı Obama tarafından şeref madalyasına layık görülmüştür.



Vasily ZaytsevVasily ZaytsevVasily Zaytsev


6- Vasily Zaytsev

Enemy at the Gates, yani Kapıdaki düşman filminde muhtemelen en çok tanınan keskin nişancıdır. Rusların ünlü Kızıl Ordusunda görev yapan Zaytsev aslında katiptir. Stalingrad savaşı çıktığı sıralarda cepheye gitmek için gönüllü olmuştur. Resmi kayıtlara göre 242 ölümü vardır. Savaş sonrası ise orduda keskin nişancı eğitmeni olarak görev almıştır. Eğittiği kesin nişancıların ölüm sayısının toplamı ise 3000 civarındadır. 


Lyudmila PavlichenkoLyudmila Pavlichenko


5- Lyudmila Pavlichenko 

Listemizin 5. sırasında yer alan Dünyanın en iyi keskin nişancılarından Lyudmila aynı zamanda kadın bir keskin nişancı olma özelliğini taşıyor. Nazi Almanyasının Sovyetler Birliğini işgal etmeye başladığı yıllarda gönüllü olarak savaşa katılmıştır. Yaklaşık 2000 Sovyetler Birliğine ait kadın keskin nişancı arasından da en iyisi seçilmiştir. Cephelerden birinin adına da kendi ismi eklenmiştir. Lyudmila Odesa ve Sivastopol cephelerinde mevzi almış olan Pavlichenko, yaklaşık olarak 309 Nazi askerini öldürmüştür. Bunlardan 37 si ise Nazi keskin nişancılarıdır. 2. Dünya Savaşı bitiminde ise orduda görevine devam etmiştir.



Francis PegahmagabowFrancis Pegahmagabow


4- Francis Pegahmagabow

Soyu kızılderililere dayanan Francis Pegahmagabow, 378 kişiyi öldürmüştür. Bunu soyunun dayandığı Kanada da bulunan Ojibwa kabilesinden kazandığı özelliklere borçlu olduğunu söylemiştir. Muhteşem bir kamuflaj ve izci uzmadı olan Pegahmagabow, ateş altındayken mevziler arası mesajları iletmek, cephane azaldığı zaman düşman cephesinden ateş alırcasına cephane çalmak gibi ilginç görevlerde bulunmuştur. Çok sayıda madalya sahibi olan Pegahmagabow ilginç bir keskin nişancı olma özelliğini taşımaktadır.




Adelbert F. Waldron


3- Adelbert F. Waldron

Kayıtlara geçen ve kabul edilmiş öldürdüğü asker sayısı 109 dur. Bu sayı Amerikan Keskin Nişancıları arasında en çok öldürme sayısı rekorudur. Fakat onu en iyi 10 keskin nişancı arasında tutan özelliği başkadır. Daha çok kesin vuruşları ve her an hareket halinde yaptığı atışlarla bu sayıyı bulması onu efsane yapmaktadır. Bir araçta veya kayıkta sürüş esnasında düşman askerlerini vurabildiği gibi hareket eden askerleri de tek atışta vurabilme özelliğine sahiptir.



Carlos Norman Hathcock un tüfeği

Carlos Norman HathcockCarlos Norman Hathcock


2- Carlos Norman Hathcock

93 düşman askerini öldürdüğü bilinmektedir. Fakat onu en iyilerden yapan özellik başkadır. Filmlerde bazen izleriz, bir keskin nişancı karşıdaki keskin nişancıyı tüfeğinin dürbününden vurur. Bunu gerçekleştiren ve meşhur edip filmlere konu eden kişi Hathcock un ta kendisidir. Başka bir görevi daha vardır ki savaşın gidişatı açısından büyük önem taşımaktaydı. Normak Hathcock a bir ölüm görevi verilir. Hathcock bu ölüm görevinde iki km lik yolu sürünerek 3 günde sabırla ve yavaş yavaş alır. Çünkü herhangi bir farkedilme olayında Vietnamlı Generali öldüremez ve görev başarısız olur. Ölüm görevi deme sebebimiz düşman generali her ne pahasına olursa olsun öldürmesidir. Öldürdükten sonra ise zaten kaçma imkanı olmadığı herkes tarafından biliniyordu. Carlos Norman Hathcock düşman Generalini öldürür ve savaş bitimi ülkesine geri dönmeyi başarabilir.


Simo Hayha

Simo Hayha


1- Simo Hayha 

Beyaz Ölüm Lakabı takılmıştır kendisine. 705 tane kabul edilen ölüm sayısı olduğu söylenir. Fakat büyük ihtimalle bu sayı bunun çok çok üstündedir. Fin - Rusya savaşı esnasından 100 gün kadar bir savaş için çok kısa bir sürede 700 den fazla asker öldüren Simo Hayha listenin birinci sırasındadır.  Üstelik Simo 100 günlük savaşın büyük kısmında da yoktur. Ruslarında savaş esnasında ilgisini çeken Simo Hayha için savaş esnasında bir çok suikast girişimi düzenlenmiştir. Çünkü komutanlar dahi Simo dan korkmaktaydı. Öncelikle bir keskin nişancı, daha sonra bir keskin nişancı gurubu ve bunun da yeterli olmaması üzerine bir bölük asker ile ödürülmeye çalışılmıştır. Kamuflaj için beyaz giyinen Simo aynı zamanda karda nefesinin belli olmaması için kar çiğnemiştir. Tüm bu özellikler ile hem Rusların korkulu rüyası olmuş, hemde dünyanın gelmiş geçmiş en iyi keskin nişancısı olmuştur. Simo Hayha askeri anlamda gerçekten efsane bir keskin nişancıdır. Savaş esnasında ise yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi bir şarapnel parçasıyla yaralanmıştır. Hastaneye kaldırılan Simo doktorlara göre ölecekti. 3 Ay sonra gelen barışın ilanı ile de aynı anda Simo dünyaya gözlerini tekrar açmıştır. 


Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bu yazımızın biraz farklı konuda olmasını istedik. Bu yüzden dünyanın en iyi on keskin nişancısını makaleye aldık. Esen kalın...

2 yorum:

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.