29 Eylül 2014 Pazartesi

Dünyanın En ilginç Yerleri

dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Güzellik Havuzu (Yellowstone Milli Parkı, ABD)

Jeoloji de Kromik Kaynak adı verilen bir bağlantı vardır. Bu gölcük yakınlarda ki başka bir göle bağlıdır. Birinde su seviyesi düştüğü zaman diğerinde yükselmektedir. Sıcak bir su kaynağı olmakla beraber,  suyun ısısı yer altındaki faylardan ve magmatik katmanlara yakınlığından gelmektedir. Sıcaklığından dolayı bakteri ve algler hızla üremekte. Bu da ortaya renk cümbüşü ortaya çıkarmaktadır. 


dünyanın sıradışı en ilginç yerler

Moeraki Kayaları (Yeni Zelanda)

Aslında okyanus tabanında oluşmuş olan bu dev kayaların yaşı binlerce yılı buluyor. Kayaların bazılarında balık yumurtaları ve bitki kalıntılarının fosilleri bile görülmekte. Sahile nasıl vardığını soracak olursanız; erozyon ve denizin çekilmesiyle beraber taşınmış durumda. Aslında bu durum küresel iklimin gidişatının ne kadar kötü olduğunun da bir örneğidir.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Kayan Taşlar (Ölüm Vadisi, Kaliforniya/Amerika)

Geçtiğimiz senelerde internete daha sonra da medyaya bomba gibi düşen bir haberde; 300 kilogramlık taşların hiç bir etki olmadan, eğimsiz bir arazide hareket ettiğini söylemişti. Amerikanın Ölüm Vadisi olarak adlandırılan bu bölgesinde bulunan kayalar gerçekten hareket etmektedir. Bilim adamları buna hiç bir mantıklı açıklama getiremese de, ortada kendiliğinden hareket eden kayalar mevcut. En başta Plus One dergisine konu olan bu sıradışı mekan için şu an bilim insanları; " Yapılan bir inceleme sonucu kayalardan birinin 224 metre taşındığını tespit ettik. Daha sonra yaptığımız araştırmalarda aslında bu vadinin 1940 dan beri kişisel araştırmalarda konu olduğunu öğrendik. Hareketlerini gözle görmenin mümkün olmadığı bu kayaları taşıyan yağmur, buz ve rüzgardır. Kayalar sadece kış aylarında taşınıyor " demişlerdir. Yorum sizin...


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Tuhaf Tepeler (Nambung Milli Parkı, Batı Avustralya)

Daha önceki bir başka makalemizde sizlere Mu kıtasından bahsederken bir kaç bilgi de vermiştik. Kıtaların bir olduğu, depremler sonucu ayrıldığı, deniz ve okyanus şekillerinin değiştiği gibi... İşte bu ilginç mekan da bunu tastikleyen bir doğa harikası. Resimde gördüğünüz kayalar doğal olmakla beraber aslında değişik bir kayaç türüdür. Sayısı yüzlerce olan bu kayaçlar doğal kireç ve midye kabukları içermekte. 25 ile 30 bin yıl arası yaşı hesaplanan bu kaçarların içlerinde bir çok deniz canlısının fosili de bulunmaktadır.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Krater Gölü (Oregon, ABD)

Coğrafya derslerinde gördüğümüz ve jeologların kesinlikle en muhteşem kreter diye tarif edeceği yerdir. Mazama Dağı nın yıkılması sonucu ortaya çıkan bu kreter gölünün yaşı 150 yıldır. Yılın belli aylarında dağcıların ve doğaseverlerin ziyaret edebildiği mekanlardan biridir. Şüphesiz dünyanın sahip olduğu en muazzam güzellikte Krater gölüdür. Fakat yine de altında bir yerlede hala magma mevcut.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Fil Kayası (Ateş Vadisi Eyalet Parkı, Nevada, ABD)

Amerikanın uzay araştırmaları üssünün bulunduğu Nevada bölgesi hep bu sebeple anılmaktadır. Aslına bakarsanız bir takım güzelliklere de ev sahipliği yapar. Resimde görüğünüz kayaç tamamen doğal kum kayasıdır. Oluşumu ise aşınarak en son bu hali almıştır. Bir fili andırıyor olması ayrı bir güzellik katar. Zaten bu resimde gördüğünüzü doğaanadan başkası yapamazdı.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Balls Piramidi (Lord Howe Adası, Yeni Güney Galler, Avustralya)

Rüzgar, su ve yağış gibi doğal etmenlerle Piramitimsi bir şekil almış olan Balls tepesi, dünyanın su tepelerinden en yüksek olanıdır. 562 metre yüksekliğe sahip olan bu su tepesi, daha önceleri biçimsiz bir görünüme sahipken şimdi etrafı sivri köşelerle kaplı bir piramit gibidir.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Hiller Gölü (Batı Avustralya)

İlk görünüşte bir şeker havuzunu andırsa da aslında göl insan sağlığı açısından çok zararlı. Bunun yanında ise kenarında masmavi deniz, etrafında orman ve pembe bir gölet görmek insanları şaşırtabilir. Bilim insanlarını da şaşırtan bu olayın dünyada başka bir benzeri yoktur. Gölün renginin neden bu hali alındığı tam olarak açıklanamasa da, buna alglerin neden olduğu söylenmektedir.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Tsingy (Ankarana Milli Parkı, Kuzey Madagaskar)

Halı kalkeri olarak adlandırılan kayaç yapılarının yüzlercesinin birleşmesi, ortaya bu muhteşem mazarayı çıkarmıştır. Kayaların bu şekli nasıl aldığına gelirsek; binlerce yıl boyunca fiziksel ve kimyasal çözünme sonucu oluşmuştur. Yani daha önceleri tek bir kaya parçasıyla oluşan bir tepe olma ihtimali yüksek. Göze çarpan ilginç özelliklerden biri ise kayaçlarda bitkilerin yetişmesi. Buda mineral bakımından normal bir kayaca göre çok daha fazla zengin olduğunun göstergesidir.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Şampanya Havuzu (Waiotapu Jeotermal Alanı, Yeni Zelanda)

Yenizelanda da bulunan bir başka renk cümbüşü havuzumuzun adı da Şampamya. Jeotermik bir havuz olan Şampanya havuzunda gördüğünüz turuncu renkli kısım bir tür bakteri gurubunun ve karbondioksidin reaksiyonu sonucu oluşmuştur. Bunun yanında da suyun yüzey sıcaklığı 74 santigrat derecedir. Derinlere inildikçe artan sıcaklık bu suyun sıcaklığını bir magma havzasından aldığını gösteriyor.



dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Büyük Mavi Delik (Belize)

Buzul çağlarda meydana gelen bir takım çökme ve çözünmeler sonucu oluşmuştur. Denizin çok sığ yerinde meydana gelen bu denizaltı çöküntüsü ortaya bu eşsiz manzarayı çıkarıyor. Çöküntünün çapı 300 metre olmakla beraber derinliği ise 125 metredir. Kuvatener buzul çağında meydana geldiği tahmin edilen bu çöküntünün derinliğinden kaynaklı koyu lacivert rengi, sığlıktan kaynaklı açık mavi ile ortaya eşsiz bir manzara sunmakta.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Puente del Inca (Arjantin)

Belki kızacaksınız ama bu renk cümbüşü yine aynı sebepten meydana gelmekte. Resimde gördüğünün doğal kaya köprülerinde bulunan turunculuk bakterilerden meydana gelmektedir. Bölgede hem bir akarsu kaynağı bulunması,  hemde kükürt varlığının yüksek olması bakteriler için uygun üreme şartlarını sağlamıştır. Bu sebeple üreyen ve varlığını devam ettiren bakteriler kayaçlarda bu renk cümbüşünü ortaya çıkarıyor.


dünyanın sıradışı en ilginç yerleri

Bryce Amfitiyatrosu (Bryce Kanyonu Milli Parkı, Utah, ABD)

Doğaananın zevki gerçekten bir başka. Resimde gördüğünüz dünyanın en büyük kanyonlarından olan Bryce, doğal yollardan oluşmuştur. Rüzgar, yağmur ve erozyon sonucu kimyasal ve fiziksel çözünmeler ortaya bu görüntüyü çıkarmaktadır. Doğaseverler tarafından sürekli ziyarete uğrayan bu mekanda bazı tepelerin içlerinde küçük küçük gölcükler de bulunmaktadır. Bazı insanlara göre burası eski çağ insanları tarafından yapılmıştır. Tabi bilim bunu reddetmekte.

Bu yazımızda dünyanın en ilginç yerlerinden bahsettik. Tabi bu hepsi değil. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Esen kalın...

2 yorum:

  1. Murat Kılıçkaya4 Kasım 2014 17:00

    Jeologların ilgi alanı. Özellikle bu kayan taşları çok araştırmıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aslen bir Jeoloji Mühendisi olarak düşünüyorum ki bu tür doğa harikaları üzerine gerektiği şekilde düşülmüyor.

      Sil

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.