4 Ekim 2014 Cumartesi

Dünyanin Yedi Harikası

dünya harikaları
Dünyanın 7 Harikası
1-) Keops Piramidi

2-) Babil'in Asma Bahçeleri

3-) Artemis Tapınağı

4-) Zeus Heykeli

6-) İskenderiye Feneri

7-) Kral Mausollos'un Mezarı





dünyanın 7 harikası

Keops Piramidi

Mısırda bulunan piramitlerden hepsinin tersine 7. harika içerisine giren tek piramittir. Bu zamanımıza  kadar var olan tek piramit olduğundan şu an için dünyanın 7 harikası arasında yer alır. Bu eser -2560 senesinde firavun 'khufu' tarafından yaptırılmıştır. Bu piramidin yapılış zamanı olarak 20 seneye aşkın bir zaman geçtiği söylenmektedir.Yapıldıktan sonra 43. yüzyıla kadar dünyanın en uzun yapıtı olarak tarihe geçmiştir.


dünyanın 7 harikası

Babil'in Asma Bahçeleri

Bölgede bulunan bahçelere özel olarak yapılmış su kanalları vasıtasıyla fırat nehrinden pompa yardımı ile birlikte su yukarılara doğru alınarak bahçenin sulanması için kullanılıyordu.Bu bahçeler o yılların krali Nebuchadnezzar’ın karısı için özel olarak yaptırılmıştır.Karısının geldiği ülke yeşillik ve bahçeler olduğu için hasret çekmemesi adına kendi olduğu krallığına da dünyanın en güzel bahçelerini inşa ederek ülkesine çektiği hasreti son buldurmuştur.


dünyanın 7 harikası

Artemis Tapınağı

Bu eser -550 yılında efes antik kentinde inşa edilmiştir. Tamamı ile mermerden oluşan bu eser o senelerin kralı olan croesus tarafından yaptırılmıştır. O yılların en büyük heykel traşları tarafından bronz taşlarla kaplanan eser hem pazar yeri hemde dini müessese tarafından kullanılmaktadır.

dünyanın 7 harikası

Zeus Heykeli

Zeus heykeli -450 senelerinde Olympia’da yapılmıştır. Yunanlıların en büyük tanrısı zeus için yapılmıştır. Olimpiyat oyunları sırasında 391 senesinde putperestlik olarak görülmesi esnasında zeus tapınağı kapatılmıştır.Heykel zengin varlıklı yunanlılar tarafından constantinople’e taşınmış ve burada 462 senesinde çıkan büyük yangına kadar kalmıştır.

dünyanın 7 harikası

Rodos Heykeli

Yapılışı tam 56 sene alan bu eser dünyanın 7 harikası arasında yer almaktadır. Rodos heykeli oldukça büyük bir heykel olmasının yanı sıra insanlar için beraberliğin bir simgesiydi.-226 senesinde olan bir deprem sonucunda heykelin küçük bir kısmı kırılmıştır. 100 sene boyunca harebe halinde kalan eserin hurdalarını suriyeliler ve yahudilere satmışlardır.


dünyanın 7 harikası

İskenderiye Feneri

Büyük iskenderin vefatından sonra mısır yaknlarında bulunan iskenderiye’yi kendi ülkesine başkent yapılmıştır. Bu ülkede faros adasına bir fener yapılmak istenmiştir. 117 metre uzunluğunda inşa edilen fenerin en büyük özelliği aynasıydı. Aynanın yansıttığı ışık yaklaşık olarak 50 km uzaklıktan görülebiliyordu. Yaşanılan depremler nedeniyle oldukça fazla zarar görmüştür. 1480 senesinde memlüklüler tarafından şehri korumak için yapılacak olan eser için parçaları kullanıldı.


dünyanın 7 harikası

Kral Mausollos'un Mezarı

Halikarnas Mozolesi; İsminden de anlaşılacağı kadarıyla kral için kızı ve karısı tarafından yapılan bir mezardır. Bodruma yakın yapılan bu eser -350 senesinde yapılmıştır. Heykeltraşlar tarafından özel olarak inşa edilen mezarın oldukça büyüleyici bir görüntüsü vardır. 16. yüzyılda bu eser oldukça geniş güvenlik önlemleriyle korunmuştur. Haçlı seferlerinin olduğu senelerde bugün ki bodrum kalesinin yapımı için, mezarın neredeyse tüm malzemeleri kullanılmıştır.




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.