18 Ekim 2014 Cumartesi

En Büyük Liderler



Mustafa Kemal Atatürk
11 Ocak 1905 tarihinde Harp Akademisinden mezun olan Mustafa Kemal, orduya kurmay yüzbaşı olarak katılmıştır. İlk önce Suriye’de, sonradan 1911 senesinde tabur komutanı olarak Trablusgarp’ta savaşmıştır. Çanakkale Savaşı'nda 1915 senesinde müttefiklere izin vermeyen Mustafa Kemal Atatürk, 1916’da Muş, Bitlis ve Van’ı Rus baskınlarından kurtarmıştır. Bir sene sonra korgeneral rütbesine atladıktan sonra Filistin cephesinde Arapları yanına alan İngilizlere karşı müdafaa yapmıştır.


1. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra işgalciler Anadolu’ya yayılan ittifak ülkelerine dur diyen yine Mustafa Kemal’di. Samsun’a 1919’da geçişinin ardından Erzurum ve Sivas kongrelerini yapan Mustafa Kemal Atatürk, milli savaşının planını tasarladıktan sonra Ankara’da TBMM’yi açmıştır. Sakarya ve Dumlupınar Meydan Muharebelerinde yenik düşen Yunanlıları Büyük Taarruz ile Anadolu’dan çıkaran Mustafa Kemal Atatürk, İngiliz, Fransız, İtalyanlar olmak üzere tüm Anadolu’yu düşman kuvvetlerinden temizlemiştir.


Fatih Sultan Mehmet
Babası  2. Murat’ın ölümünün üzerine atı ile Edirne’ye koşan ve hiç bir engelle karşılaşmadan Sultanlığını haber eden 2. Mehmet, henüz 21 yaşında bir devrin ve bir İmparatorluğun sonunu getirerek dünya tarihine geçmiştir.
Bizans İmparatorluğu'nun başı Konstantinopoli'de gemileri karadan Haliç Körfezi'ne taşıyan Sultandır. Devrin en büyük topuyla saldırarak askeri ordularını ortaya koymuştur. 2 aydan daha kısa bir zamanda yeni ismi ile İstanbul’u ele geçirmek gibi bir başarı gösteren Fatih Sultan Mehmet, sadece askeri gücü ile var olan bir lider değildir.


Odysseus
Yunan mitolojisinde İthaka Adasının kralı olan Odysseus, Homeros’un ismini verdiği kitabında elde ettiği büyük başarıları ile ölümsüzleştirilmiştir.
Odysseus’un en büyük yeteneği savaşlardaki cesareti ve kurnaz zekâsıdır. Truvalılarla yapılan savaşta ahşap bir at inşa ederek şehire girmek onun fikridir.
Odysseus, savaştayken İthaka’yı yönetmeye başlayan ve karısına eş olmak için her türlü yolu deneyen tiranları döndüğü zaman devirmiş ve krallığını korumuştur.


Büyük İskender
Soğuk kanlı ve efsanevi askeri taktikleri ile Büyük İskender, ismini tarihe en iyi askeri komutanlardan biri olarak yazdırmıştır.
En büyük savaşlarını Pers kralı Dareios’a karşı yapan Büyük İskender, soğuk kanlı ve cesur bir savaşçıydı ve bir savaşta alnında kafasının içine kadar giren bir Pers kılıcı ile ağır yaralanmıştır. İskender bunun haricinde bir çok savaş yarası da almıştır.
Darios’un barış teklifini göz önünde bulundurmayan Gaugamela Savaşında onun sonunu getiren Büyük İskender, Asya fethine başlaması ile ordusunun isyanları ile karşılaşmış, Anadolu’ya geçişinin hemen ardından bir daha Makedonya’ya dönemeden, 27 yaşında ölmüştür
.


Hannibal
-248 yılında dünyaya gelen, dünya tarihinin en büyük askeri dahilerinden biri olan Kartacalı kumandan Hannibal, verdiği karar ile İkinci Pön Savaşları'nda neredeyse dize getirdiği Roma İmparatorluğu'nun yok olmasını önleyen insan olmuştur.
Hannibal’in bir çok ayrı medeniyetten insanla iyi anlaşabilmek gibi bir yeteneği vardır. Askerlerinin yaklaşık tamamı ayrı dil ve kültüre sahip paralı askerlerden oluşuyordur. Hannibal, -218 yılında 50 bin askerlik ordusu ve savaş filleri ile Alpleri geçerek İtalya’ya ilerlemiştir. Alpleri geçişi askerlerinin yarısından fazlasıni yok etmiştir. Fakat Hannibal her geçtiği yerde diplomatik kabiliyetleri ile asker toplamayı başarmıştır.


Jül Sezar
Roma İmparatorluğu'nun ilk imparatoru olan Sezar, -27 yılında İmparator olmuştur.
Gelecekte Sezar ismi, kendisinden sonra gelen tüm imparatorlara verilen ad olmuştur. Ömrünün sekiz yılını geçirdiği Galya’yı Alesia savaşı ile söze getiren askeri taktik dehası Sezar, Roma’da iç savaşta Pompey’e üstünlük sağlamaktan da geri kalmamıştır.
Roma’nın gördüğü en güçlü yönetici olan Sezar, karısına bir daha rastlanmamış bir refah dönemi getirmiş ancak gücünü aşan otoritesi 14 yılında suikast ile öldürülmesine neden olmuştur.


Şarlman
768’de krallık yerine oturan Şarlman, Frank krallıklarını bir araya toplayarak ülkesini bir bütün haline getirmiş olan ad'tır. Şarlman yaptığı reformlar ile Avrupa’nın demokratik temellerini atan liderlerden biri olarak tarihe geçen bir ad olmuştur.
Altına dayalı para sistemini gümüş üzerinde tekrar tasarlayan Şarlman, muhasebe kayıtları üzerine katı ve soğuk kurallar koyması yatırımlarda borcu yasaklaması ile ekonomide büyük işler yapmıştır.
Tüm Latin eserlerin çevrildiği, dini yazıların tekrar yorumlandığı dönemde edebiyat ve sanat alanındaki gelişmeler tarihe Şarlman Rönesansı olarak geçmiştir.


Cengiz Han
Tarihe, soğuk kanlığı kadar büyük başarıları ile geçen bir lider olan Cengiz Han, Orta Asya’da doğan en büyük güç, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusudur.
Asya’daki Moğol kabilelerini bir araya toplayarak oluşturduğu Moğol İmparatorluğu ile bitmek bilmeyen savaşlara başlayan Cengiz Han, önüne çıkan tüm kentleri yıkarak Batı’ya kadar uzanan bir korku yaratmıştır.
Soğuk kanlılığı ile savaşa doymayan Cengiz Han, hastalanarak öldüğü 1227 senesine kadar sefer yapmış, Hazar Gölü kıyıları dahil olmak üzere tüm Orta ve Merkezi Asya’ yı kolları altına almayı başarmıştır.


Birinci Elizabeth
İngiltere ve İrlanda’nın tahtına 1558 senesinde oturan Birinci Elizabeth’in lakabı Bakire Kraliçedir. Nedeni ise hayatı boyunca hiçbir krala bağımlı kalmamış olmayışıdır.
Kraliçe Elizabeth dünyanın kadınların yönetimini bilmediği bir devirde en güçlü kadın olarak kendini göstermiştir. Onun devrine
 kadar kadınlar kralların karıları olmaktan öteye gidemiyorlardı.
Hayatını sürdürdüğü dönemde evliliği Avrupa’nın önemli konularından biri olan Elizabeth, İkinci Philip, Avusturya Arşidük’ü Charles, Fransız Anjou Dükü Henri ve kardeşi François’nın da aralarında bulunduğu birçok erkeği reddetmiştir.


İkinci Joseph
Kutsal Roma İmparatorluğu'nu 1765’ten 1790’a kadar tahtında oturmuş olan en ünlü imparatordur. İkinci Joseph, belki de tarihin gördüğü en fedakâr lider olması ile ismini ölümsüzleştirmiştir.
Muhtemelen gücün mutlak yolsuzluğa giden yol olduğunu düşünen İkinci Joseph, tarihin rastladığı hükümdarlara nazaran halkını ön planda tutan bir liderdir. En büyük reformlarından biri, derebeylik sisteminin ezdiği köleleri özgür kılmasıydı.
Tüm ağır cezalandırmaları ve idamı yasaklayan İkinci Joseph, yasal reformların yanı sıra, tiyatro ve basında sansürün önüne geçerek çağının en demokratik lideri olmayı başarmıştır.


Napolyon
Politika ve savaşa doymak bilmeyen bir lider olan Napolyon, Fransız Devrimi ardından Fransa’nın İmparatoru olmuştur. Osmanlı’yı müttefik yapmak için uzun süre uğraşan Napolyon’un, III. Selim’e yazdığı mektup çok konuşulmuştur.
Döneminin hemen ardından tek öğün yemekle geçinmeye çalışan Fransa’da birçok reform yapan Napolyon, merkezi yönetim ve vergi, eğitim sistemi gibi bir çok yerde gelişim sağlamasının yanında, ülkenin yol ve kanalizasyon sistemleri gibi altyapı çalışmalarını da başlatmıştır.
Kamu bölgesinde Napolyon yasaları, askeri alanda ise Napolyon taktikleri ile ülkesini yönlendiren Napolyon, 1812’de Rusya baskını ile gücünü yitirmeye başlamış, son şansı Waterloo’da aldığı yenilgi ile Avrupa sahnesinden çekilmiştir.


Abraham Lincoln
ABD’nin 16’ıncı başkanı olan Abraham Lincoln, devletinin en zor döneminde, İç Savaş sırasında başkanlık yapmıştır.
Ülkesinin en kritik döneminde tek parça halinde kalabilmesi için büyük çaba veren Lincoln, köleliği kaldırması ile dünyanın kaderini değiştiren insanlardan biri olmuştur. Amerika’nın ilk vergi gelirini düzenleyen ve ulusal bankacılık sistemini oluşturan Lincoln, Şükran Günü’nü ilk uygulayan insan olarak Amerika’nın ekonomik ve sosyal yaşamına önemli etkide bulunmuştur.


Vladimir Lenin
Demokratik eğitim için mücadele veren bir fizik öğretmeninin oğlu olarak dünyaya gelen Vladimir Ilyich Ulyanov, babasını beyin kanamasından kaybetti ve erkek kardeşi Çar Üçüncü Aleksandr’ın suikastına karıştığı gerekçesiyle idam edilmiştir. Kız kardeşi sürgüne gönderilmiştir. Parçalanmış aile yapısı yaşamını çok etkileyen Lenin, 1892’de St. Petersburg üniversitesinde hukuktan mezun olmuştur.
Üniversite sonrası senelerinde Marksist hareketlere katılan Ilyich Ulyanov, yazdığı makale ve kitaplarda Lenin ismini kullanmaya başlamıştır. Rusya Sosyal Demokrat Partisine katılan Lenin, 1902 yılında yayınlanan “Ne Yapmalı?” isimli eseriyle Çarlık Rusya’sında bir anda tanınan ve dinlenen bir kişi olmayı başarmıştır.


Adolf Hitler
Politikaları ile 10 milyonlarca insanın ölümüne neden olan İkinci Dünya Savaşını başlatan ve milyonlarca Yahudi’nin katledilmesine neden olan Hitler, politik ve liderlik yetenekleri ele alındığı zaman tarihte öne çıkan bir kişiydi.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında ülkesinin en çok ihtiyacı olan insan olarak beliren Hitler, ekonomik ve sosyal kalkınma alanlarında verdiği tüm sözleri yerine getirmeyi başlamıştır. İşsizliği yok eden, enflasyonu ortadan kaldıran, Almanya’nın dört bir yanını otobanlar ile çeviren Hitler, halkın sevgisini kazanmakta çok başarılı olmuşlardır.


Benito Mussolini
Elinde güç olan fantezi düşkünlerinin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair en iyi örneklerden biri olan Mussolini, kendini Roma İmparatoru Augustus’un reenkarnasyon ile dünyaya gelmiş hali zannediyordur. Nihai amacı da, tıpkı Augustus gibi tüm Akdeniz’i ele geçirmek ve Roma’nın eski ihtişamını tekrar yaratmaktır.
Bu hayallerine rağmen en ilginç olan şey, 1922 senesinde İtalya’nın Başbakanı olmuş olan Mussolini’nin, ne kadar iyi geçiniyor gözükmesine rağmen Hitler’i bir kaçık olarak görmesiydi. Düşünce düşmanı olan Mussolini, İtalya Komünist Partisinin bir dönem lideri ve İtalya'nın en büyük düşünürlerinden Antonio Gramsci’yi 1926’da hapse attırmıştır.

Bu yazımızda da en büyük liderlerden bahsettik arkadaşlar. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Esen kalın...


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.