29 Eylül 2014 Pazartesi

En ünlü Kaleler Saraylar Şatolar

En unlu Kaleler Saraylar Satolar

1. Potala Sarayı

Çin in günümüzde sahip olduğu en muazzam ve güzel kaledir. Etkileyici bir güzelliğe ve büyüklüğe sahip olan Potala Sarayı, Çin için en önemli anıtsal yapıt olma özelliğindedir. Çin in kuzey batısında yer alan Kızıl Dağ ın eteklerine inşa edilen bu saray için " Dünyanın damındaki inci " takma adı kullanılmıştır. Kaynaklara göre 7. yüzyılda inşa edilmiştir. 


En unlu Kaleler Saraylar Satolar

2. Bran Kalesi

Kazıklı Voyvodayı, Drakulayı hikaye olarak hepimiz duymuşuzdur. İşte belkide bir çoğumuzun bilmediği bir diğer ismi de Bran dır ve bu kale de onun kalesidir. Tarih kitaplarında işkence sevdalısı olarak bilinen ve kazıkları ile meşhur olan Bran, bu kaleyi bir çok defa işkenceleri için kullanmıştır. Tarihi kaleleri ve sarayları ile ünlü Romanya, bu kaleye ev sahipliği yapmaktadır.



En unlu Kaleler Saraylar Satolar

3. Hunyad Şatosu

Gotik mimarini bilenler bilir. Muazzam başyapıtlar ortaya çıkarmıştır. Bilmeyenlerimiz ise Hunyad Şatosu nu inceleyebilirler. Gotik mimarinin tarihten günümüze gelen en büyük temsilcilerinden sayılmaktadır. Kasvetli ve animasyon filmlerinden fırlama bir kaleyi andıran Hunyad Şatosu, yine kaleler ve saraylar ülkesi Romanya da bulunmaktadır. Şahsi fikrimi eklemek gerekirse; İşçisinden mimarisine gerçekten büyük bir sanat eseri inşa etmişler.




4. Şövalye Kalesi (Crac Des Chevalier)

Bir başka yazımızda Kızıl Haçlılar ( Tapınak Şovalyeleri) dan bahsetmiştik. Bir çok rivayette kalenin onlar tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Konum, Mimari ve stratejik açıdan büyük bir deha örneği olan bu kale tarihin en büyük savunmalarına şahit olmuştur. Hatta bir çok rivayete göre Ünlü Cihad Komutanı Selahattin Eyyübi Hazretleri tarafından dahi kale alınamamıştır. Büyük Selçuklu Devleti Halep Atabeyi Nureddin Zengi tarafından da kuşatılmış olan kale yine alınamamıştır. Haçlıların askeri üssü ve destek merkezi olarak kullanılan kale Memlükler tarafından alınabilmiştir. Tabi o zamanlar Haçlıların ortadoğuda gücünü yitirdiği dönemlerdi. Günümüzde ise Suriye nin Humus kentinde bulunmaktadır.


En unlu Kaleler Saraylar Satolar

5. Edinburgh Kalesi

Gerçekten güzel bir yerleşke olan Edinburgh ün en güzel yapıtıdır. Turist akınına uğrayan bu kale, Şehre tepeden bakmaktadır. Topların bile yerli yerinde durduğu Edinburgh kalesinden her gün saat 13.00 da burada bulunan " One O’clock Gun " adlandırdıkları bir topla atış yapılmaktadır. Kale içersinde büyük caddemsi yolların yanısıra İngilizvari mimari de görülmektedir. Şu an İskoçların var olan en ünlü kalesidir.


İlerleyen zamanlarda En ünlü kaleler saraylar şatolar hakkında daha geniş bir arşiv sunacağız arkadaşlar. Şimdilik bu kadar olsun, esen kalın...

2 yorum:

  1. Alamut kalesini de araştırmanızı tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler... Bu aralar Haşhaşilerden dolayı cidden merak ediyorum. Bildiklerinizi kaynaklarla beraber benimle paylaşırsanız sevinirim...

      Sil

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.