3 Kasım 2014 Pazartesi

İslamda İlişkilerde Sorun



Öncelikle iki şeyden bahsetmek istiyorum. Biricisi konuya uygun resim gelmedi aklıma. Bu nedenle böyle bir resim paylaştım. Farkındayım biraz saçma olmuş. Fakat uygun gördüğünüz resimleri yorum olarak göndererek değiştirtebilirsiniz. İkincisi asla ve asla bayanları kötülemeye yönelik bir yazı değildir. Sadece bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Hatamız veya yanlışımız olursa şimdiden affola. 





Tarihte bir çok büyük İslam Dini hocası biliriz. Bunlar Gavs, Evliya ve Ehli İmam gibi sıfatlar almaktadır. İçlerinde Evliya diye sıfat alan büyük zatlar var ki bu saygıdeğer kişilerden bazılarının Allah tarafından hidayete eriştirilme sebebi çok ilginçtir. Bunlara bir kaç Peygamber Aleyhisselam ın da dahil olduğu bilinir.

İçlerinden biri İbni Ebil Hamayil-i Sevri hazretleridir. Hanımı gerçekten huysuz, bir o kadar da geçimsizdir. Azına geleni söyler, cümlelerinin nereye gideceğini hiç düşünmez ve tasa etmezdi. Sürekli sabreden bu büyük zat bir gün dayanamaz ve hanımından kaçarcasına gider. Hanımı da arkasından " Kaçıp kurtulabileceğini sanıyordu. " gibi bir cümle sarfeder. Çünkü kocasına bulaşmayı artık alışkanlık haline getirmiştir. Büyük Zat da bu olayın devam edeceğini bilmiştir, fakat günaha girmeyip, günahla karşılık vermektense uzakta kalmayı tercih etmiştir. Ne haklılık davasına girişmiş nede ispat için uğraşmıştır. Buna bir kaç Hadis-i Şerif örnek gösterilebilir.Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir mümin, hanımına kızmasın! Kötü huyu varsa, iyi huyu da olur.) [Müslim]

(Kadın, zayıf yaratılışlıdır. Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını görmemeye çalışın!) [İbni Lal]

(Müslümanların iman yönünden en üstünü, ahlakı en güzel olanı, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranandır.) 
[Tirmizi]

(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır. Sizin aranızda hanımına karşı en iyi, en hayırlı, en faydalı olan benim.) 
[Nesai]

(Kocası razı oluncaya kadar, kadının namazları ve hiçbir iyiliği kabul olmaz.) 
[Taberani]

Burada bir dip not düşmemiz gerekebilir. Namazları kabul olmaz demek asla borçlarının gideceği anlamına gelmez. Fakat Namaz sayesinde alınan sevaplar düşer.

Yine bir Evliyahütillah Hazretlerinin bir eşi vardır ve gerçekten geçimsizdir. Bir gün komşuları ve müridleri dayanamaz ve " Efendim size helal süt emmiş, daha uygun ve münasip bir eş bulalım. " derler. Bunun üzerine büyük zad buyurur ki " Evladım o zaman bizim sevap kapımız neresi olacak? "
Bir süre sonra eşi vefat eder ve yeni bir hanımla evlenir. Evlendiği hanım hiç bir şeye ses çıkarmayan, her işi yapan ve elinden geldiğince kocasını mutlu etmeye uğraşan biridir. Bir gün yine müridleri " Efendim hanımınızdan memnunsunuz değil mi? " diye sorarlar. Bunun üzerine hazretleri buyurur ki " Memnunum da benim sevap kapısı kapandı. Garibimin azı var dili yok. Evde ben huysuzluk yapsam o birşey demiyor. " Bu zatın evliya olmasının en büyük sebeplerinden biri de affetmesi, sabrı ve tevazühu idi.

Buna aldatmayı da katabiliriz. Veya kötü davranmayı, salih ahlak göstermemeyi... İslam kitaplarında erkek kadına bakmakla yükümlüdür. Fakat kadın ev işleri ile uğraşmaktan yükümlü tutulmamıştır. Bunun gibi bir çok doğru bilinen yanlışlar mevcuttur. Unutmamak gerek. Kadın erkeğin himayesinde ve korumasındadır. Bilimsel olarak da İslamda da erkek yaradılış olarak bayanından daha dayanıklıdır. Fakat "Biz Kadını Erkeğinin Göğüs Kafesinden Yarattık." diye boşuna denmemiştir. Sebebi erkeğinin kadınına sahip çıkması, koruyup kollamasıdır. Çiftlerden biri her ne kadar kötü olursa olsun iyi davranmakla ve bunu her an yapmakla yükümlüdür. Bilinir ki Eyüp Aleyhisselamın da eşi sürekli bela açmakta idi. Fakat o sabrıyla, ahlakı ve affediciliği ile salih kulların arasına girmiştir.

Konuyu burada noktalamak istiyorum arkadaşlar. Fazla sözü uzatmanın bence gereği yok. Fakat son olarak Kuranı Kerim buyurur ki siz ne kadar helalseniz, eşiniz de o denli helal olacaktır. Tövbe kapılarının açık olduğunu unutmayalım. Sabır nefsin düşmanlarından biridir. O halde sabretmeli, hatta yapılabiliyorsa başımıza ne gelirse gelsin sabırlık dahi görmemeliyiz. Allahüzülcelal Rahmandır, Rahimdir. Bunu Müslüman olarak biliriz. O halde anlamını da ahlakımıza yüklenelim, affetmeyi bilelim. Esen kalın arkadaşlar...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.