Merhabalar arkadaşlar. Yediğimiz, içtiğimiz ve hatta artık giydiğimiz kıyafetlerde dahi kullanılmaya başlayan koruyucu maddelerin kullanımı her geçen gün giderek artmakta. Peki hayatımızda ki temel değerlere sahip olan özellikle yiyecek ve içeceklerin içersinde bulunan bu maddelerin kullanımı ne kadar doğru? Bir marketten herhangi bir içecek alalım. Aldığımız içeceğin içeriğine baktığımız zaman üzerinde "koruyucu madde" niteliğinde bir çok madde ile karşılaşmış olacağız. Bu maddelerin kullanım amacı ise piyasaya sürülen herhangi bir ürünün bozunmadan, daha fazla dayanıklı kalması içindir. Öyle ki evde sıktığımız bir meyve suyu 1 gün bile dayanamazken; hazır alınan bir meyve suyunun 1 yıl dayanması şaşırtıcı bir sonuç olsa gerek. Veyahut yine marketten yiyecek herhangi birşey aldğımızda, paketli ambalaj olarak piyasaya sunulan bir çok yiyecekte yine bu koruyucu maddeyi görebiliriz. Bazen de bir bakmışız ki ambalajın üzerinde "koruyucu madde içermez" ibaresi görülmektedir. Koruyucu maddelerin ne olduğunu bilenler bu ibareye her ne kadar sevinse de ben açıkçası bu duruma üzülmekteyim.
Nedeni ise çok basit. Şu an sizlerin de aklına geldiği gibi buna bir terim çok güzel yakışmakta. " Güleriz Ağlanacak Halimize ". Koruyucu maddelerin insan vücudu üzerindeki etkilerini araştıran bilim adamları çok şaşırtıcı bir sonuç ile karşılaşmıştır. Yiyecek ve içeceklerin, hatta ve hatta giyeceklerin bile üretiminde kullanılmaya başlayan koruyucu maddeler insan vucüdunun çalışma sistemine, biyolojik etmenlere bir çok zarar vermektedir. Özellikle sindirim ve dolaşım sisteminde büyük oranda olumsuzluğa neden olmasının yanısıra aslında işin en ilginç kısmı çok daha başka. Yediğimiz ve içtiğimiz bu ürünler doğal olarak kana karışmakta. Bu koruyucu madde vücutta kanımızda, hücre ve organlarda, hatta saç ve diş yapımızda bulunmaya başlamakta. Sonuç olarak bir insan öldüğünde toprakta yaşayan bakterilerden de korunmakta. Bu ne mi demek? Kullanılan koruyucu maddeler ve bu ürünlerin tüketimine bağlı olarak ölen bir insan, toprağın altında daha yavaş çürümekte ve biyolojik dengeye ise hasar vermekte. İlginç ve gülünesi bu konu bir çok arkadaşımızda tebessüme sebep olmuştur. Bunu bende isterim tabi fakat bir şeyi daha düşünelim. Hayatımıza belli yollarla giren, ki özellikle bu yolların başı para, ticaret ve siyaset; bu denli uç şekilde konulara neden olmaktadır. Keşke o koruyucu maddeler AIDS gibi bir çok ölümcül hastalıktan bizleri korusa. Fakat bunun tam tersi bizi doğal olan şeylere karşı, yani olması gerekenlere karşı korurken ne yazıkki bu tür hastalıkların da zeminini hazırlamaktadır. Çünkü vücutta bulunması gereken ve zaten her insan da belli bir miktarda olan ve yaşamını sürdürmesi gereken yararlı bakteriler de bu maddelerden nasbini almaktadır.
Fakat ülkemiz bu konuda çok geri kalmış durumda denilebilir. Sebebi ise bir çok ülkede bu katkı maddeleri yasaklanmış olduğu halde; ülkemizde kullanımı ciddi oranda tehlikeli bir hal almış bulunmaktadır. Aşağıda size bu katkı maddelerini sıralayacağız...
KORUYUCU KATKI MADDELERİ
E200
Sorbik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
E201
Sodyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E202
Potasyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E203
Kalsiyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E210
Benzoik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
E211
Sodyum benzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
E212
Potasyum benzoat
E213
Calsiyum benzoat
E214
Etil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E215
Sodyum etil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E216
Propil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E217
Sodyum propil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E218
Metil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E219
Sodyum metil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E220
Sulfur dioksit
Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
E221
Sodyum sulfit
E222
Sodyum hidrojen sulfit
E223
Sodyum metabisulfit
E224
Potasyum metabisulfit
E225
Potasyum sulfit
E226
Kalsiyum sulfit
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E227
Kalsiyum hidrojen sulfit
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E228
Potasyum bi sulfit
E230
Bifenil, Difenil
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E231
2-Hidroksi bi fenol
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E232
Sodyum ortofenil fenol
E233
Tiabendazol
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E234
Nisin
Koruyucu olarak kullanılır.
E235
Natamisin
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.
E236
Formik asit
Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı
E237
Sodyum format
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E238
Kalsiyum format
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E239
Hexamin
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E242
Dimetil dikarbonat
Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
E249
Potasyum nitrit
Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
E250
Sodyum nitrit
Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
E251
Sodyum nitrat
E252
Potasyum nitrat
Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır.
E260
Asetik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır
E261
Potasyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
E262
Sodyum asetat, Sodyum diasetat
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
E263
Kalsiyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
E264
Amonyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir
E270
Laktik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
E280
Propiyonik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır
E281
Sodyum propiyonat
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
E282
Kalsiyum propiyonat
E283
Potasyum propiyonat
E290
Karbon dioksit
Koruyucu olarak kullanılır.
E296
Malik asit
Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır
E297
Fumarik asit
Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır,
Nedeni ise çok basit. Şu an sizlerin de aklına geldiği gibi buna bir terim çok güzel yakışmakta. " Güleriz Ağlanacak Halimize ". Koruyucu maddelerin insan vücudu üzerindeki etkilerini araştıran bilim adamları çok şaşırtıcı bir sonuç ile karşılaşmıştır. Yiyecek ve içeceklerin, hatta ve hatta giyeceklerin bile üretiminde kullanılmaya başlayan koruyucu maddeler insan vucüdunun çalışma sistemine, biyolojik etmenlere bir çok zarar vermektedir. Özellikle sindirim ve dolaşım sisteminde büyük oranda olumsuzluğa neden olmasının yanısıra aslında işin en ilginç kısmı çok daha başka. Yediğimiz ve içtiğimiz bu ürünler doğal olarak kana karışmakta. Bu koruyucu madde vücutta kanımızda, hücre ve organlarda, hatta saç ve diş yapımızda bulunmaya başlamakta. Sonuç olarak bir insan öldüğünde toprakta yaşayan bakterilerden de korunmakta. Bu ne mi demek? Kullanılan koruyucu maddeler ve bu ürünlerin tüketimine bağlı olarak ölen bir insan, toprağın altında daha yavaş çürümekte ve biyolojik dengeye ise hasar vermekte. İlginç ve gülünesi bu konu bir çok arkadaşımızda tebessüme sebep olmuştur. Bunu bende isterim tabi fakat bir şeyi daha düşünelim. Hayatımıza belli yollarla giren, ki özellikle bu yolların başı para, ticaret ve siyaset; bu denli uç şekilde konulara neden olmaktadır. Keşke o koruyucu maddeler AIDS gibi bir çok ölümcül hastalıktan bizleri korusa. Fakat bunun tam tersi bizi doğal olan şeylere karşı, yani olması gerekenlere karşı korurken ne yazıkki bu tür hastalıkların da zeminini hazırlamaktadır. Çünkü vücutta bulunması gereken ve zaten her insan da belli bir miktarda olan ve yaşamını sürdürmesi gereken yararlı bakteriler de bu maddelerden nasbini almaktadır.
Fakat ülkemiz bu konuda çok geri kalmış durumda denilebilir. Sebebi ise bir çok ülkede bu katkı maddeleri yasaklanmış olduğu halde; ülkemizde kullanımı ciddi oranda tehlikeli bir hal almış bulunmaktadır. Aşağıda size bu katkı maddelerini sıralayacağız...
KORUYUCU KATKI MADDELERİ
E200
Sorbik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
E201
Sodyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E202
Potasyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E203
Kalsiyum sorbat
Koruyucu olarak kullanılır.
E210
Benzoik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
E211
Sodyum benzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
E212
Potasyum benzoat
E213
Calsiyum benzoat
E214
Etil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E215
Sodyum etil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E216
Propil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E217
Sodyum propil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E218
Metil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E219
Sodyum metil p-hidroksibenzoat
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E220
Sulfur dioksit
Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
E221
Sodyum sulfit
E222
Sodyum hidrojen sulfit
E223
Sodyum metabisulfit
E224
Potasyum metabisulfit
E225
Potasyum sulfit
E226
Kalsiyum sulfit
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E227
Kalsiyum hidrojen sulfit
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E228
Potasyum bi sulfit
E230
Bifenil, Difenil
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E231
2-Hidroksi bi fenol
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E232
Sodyum ortofenil fenol
E233
Tiabendazol
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E234
Nisin
Koruyucu olarak kullanılır.
E235
Natamisin
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.
E236
Formik asit
Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı
E237
Sodyum format
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E238
Kalsiyum format
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E239
Hexamin
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E242
Dimetil dikarbonat
Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
E249
Potasyum nitrit
Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
E250
Sodyum nitrit
Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
E251
Sodyum nitrat
E252
Potasyum nitrat
Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır.
E260
Asetik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır
E261
Potasyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
E262
Sodyum asetat, Sodyum diasetat
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
E263
Kalsiyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
E264
Amonyum asetat
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir
E270
Laktik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
E280
Propiyonik asit
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır
E281
Sodyum propiyonat
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
E282
Kalsiyum propiyonat
E283
Potasyum propiyonat
E290
Karbon dioksit
Koruyucu olarak kullanılır.
E296
Malik asit
Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır
E297
Fumarik asit
Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır,
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Umarız güzel şeylee sebep olabilmişizdir. Esen kalın...
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1. Argo kullanmayalım.
2. Belirteceğimiz görüşlerde lütfen kaynak ve belge sunalım
3. Herhangi bir ideolojik veya karalıyıcı yorumdan uzak duralım
NOT: Konumuz merak yazarları olarak
yorumunuz bizim için son derece önemlidir.
Lütfen "beni bilgilendir" seçeneği ile
bu konu hakkında takipte kalın.